Sunday, June 20, 2010

stanthorpe and new south wales part 1 ( where were we?)


entri yg panjang tentang pengalaman d aussie.


3 days since i came back from my sweet nightmare. ahaks!
and just got the gut to narrate about it today. fuh~ btolnye amek semangat..

buat insan2 yg tertnya2 ke mana la aku menghilang baru2 nie dan untuk insan2 yg nk tau apa yang aku buat kat sana. so here is...


stanthorpe & new south wales part 1
.:where were we?:.
aku xtau mcm mana nk story sal my five days vacation nie. aku bercerita ikowt suka hati j la yer.
bear with me k ;)

on 12.06.2010
kami berlima, ahli bait 642, west building, off ke santhorpe, d south east queensland. kami bertolak jam 5 pagi. sempat la naek tren jam 6.30 pagi, dari roma street ke halensvale, dlm satu jam perjalanan. dlm tren, aku, k. amar n nafis xdpt nk lelapkan mata ingtkan ju n eli yg xsempat nk naek tren yg sama. dyorg amek tren seterusnya. dlm hati. harap2 dyorg ok- janganla dyorg nanges-mintak2 sempat catch bas d halensvale. macam2 la pk.

kenapa ju n eli naek tren laen? ini lantaran beg yg gabak2 semuanya (bajet nk stay 7 minggu kan)
dengan troli makanan lg. satu cab xmuat nk sumbat semua barang2 tu, so dyorg amek cab laen, dan sampai lambat sikittttt jer dr kitorg. huhuhu

sampai d halensvale dlm 7.15 pg, sangat2 la sejukkkkkkkk.. mmg menggigil2..ckp pown kluar asap. fuh fuh. jakun jap. haha =P. ingtkan d queensland xd tempat yg sejuk camnie rupanya brisbane j yg xsejuk. tempat laen slalunya sejuk. kesian2~ (dlm 7.30 pg ju n eli pown sampai)


fuh fuh.. kluar asap tu.. *perak*

d halensvale, juli da tunggu kami. (org yg kami deal tok ke stanthorpe). orgnya baek n dy dtg ngn husband n ank2 dy. dengan bas. mini bas camtu. dari halensvale, naek la plak bas selama 3 jam yg mana aku bukak mata dlm stgh jam je, yg laen mmg aku xsedar ap dah. huahuahua~

den sampai la ke satu town nie.(stanthorpe punya town kowt). hurm aku xpasti. stop situ sebb juli bg kitorg beli grocery tok minggu tu. masa nie excited xhbs lg tau. dengan sejuk yg makin lama makin menjadi2. semuanya hepi2 belaka~ (lawaknya bila d ingt balik)

20 minutes later barula sampai ke hostel, mmg d stanthorpe, tapi dah d hujung queensland. da nak masok new south wales, d other state. sampai2 tu ad la 2,3 forms yg perlu di isi. agreement forms. pasal hostel, pasal keje. sign sane sign sini. walaupun malas nk baca sgala isi form tu, tp kali nie, aku baca la jugak, kowt dy ckp nk jual aku ke, elok j aku sign kan. tak ke haru (=.=)

petang tu ktorang pergi la jalan2. kat area tu ad biri2, ad kuda, erm sgt tringin nk pergi maen ngn bebiri tp otw tu terserempak dgn dua ketol pakcik yg menakowtkan, siap ajak kami minum2 sesame. bueks! xnak eh~ hoho seryes seram. dah ala2 org mkn org dlm citer wrong turn (cter nie seryes bes!) j aku tgk. ntah2 dyorg nie invite ktorg mkn2, den ikat, bunuh lalu makan! aaaaaaaaaa ok too much tv!



hostel. ad kitchen yg besar. tiga set tv. komp. laundry. n toilet n shower yg sgt bersih

d hostel nie, mmg share dengan omputih lah. tp mostly bukan Australian. ad Irish, France, Dutch and Malaysians hehehe. berbeza dengan kitorg yg dtg keje tok suke2, nk extra money, dyorg nie keje sebb nk penuhi requirement tok apply for second visa. untuk dpt second visa d aussie, you must at least work in farms for 3 months (punya la aussie nie favor pertanian dyorang) haish~

so, dok dengan mat salleh nie mmg ad macam2 kerenah la jugak. neway expected~ memandangkan kitorg sampai time weekends, hari sabtu, so mmg leisure time dyorg la time tu. keje minum beer j. malam lak ad yg balik pening2. mabuk! baru balik pub kowt. ntah, xamek kesah. jgn kacau kami sudeyh~ owh ye, kat hostel nie semua perempuan yer. xd workers laki kat orchard nie. sebbnya manager hostel mls nk handle workers laki. kalau org laki mabuk. ganas kowt. kalau perempuan stakat terhuyung hayang + mengilai mcm hantu j. no big deal kan.

aku n ju duduk sebilik, skali dengan dua org beranak dr new zealand nie. dyorg pown nk apply visa gak. sorg mak n anak dy. dy dah berumo 48 kalau xsilap n ank dy xtau. ok la. dua2 friendly. dyorg tego kitorg dulu n tnya kiotrg ok ke x. ckp2 la sket2. taaruf~ but den bila da siang malam dok sama, br la tau, mak cik nie byk songeh jugak rupanya, kalau dy tdo, lampu xleyh on, kang dy terjaga. normal thing la kowt. tp yg abnormal nyer, dy tdo awal sgt. kol 8 dah doze off and of course la bler ktorg nk tdo. dlm pkol 9 camtu, nk bukak lampu kejap. kejap j pown. xkan nk teraba2 cari katil kan. tp dy da tarik muka emo. aduai. apa2 la mak cik. naseb la mak cik nie mak cik, so kami treat mak cik mcm mak cik lah. xnk kecoh2. huhuhu. tp ank dy sgt ok. understanding.

solat: 'what's dat?' ank dy tnya, biler tgk ju solat time maghrib hari tu. so ju explained la little bit sal solat n dy nie siap rasa bersalah lg sebb masok bilik time kami solat, walhal, xd ap2 pown. jgn kacau suda la. naseb la satu bilik ad 4 org j (even bilik tu untuk 8 org). kalau x, takowt jugak kalau dyorg nie buat bising xhenti2. stakat nie alhamdulillah,org2 kat aussie nie xd wat muka hairan sgt kalau tgk org solat. plg tidak pown dyorg tnya j den anguk2. paham la kowt~

makan: haa ni satu hal, first day keja tu, ktorang wat nasik goreng pagi2 buta. biler da nama menggoreng tu, of course la ad part menumis, maka terbatok2 hbs la dyorg yg also tgh prepare meal tok d bawa ke tempat kerja tu. hehe sori~ maka tu j la first n laz kami msk nasik goreng pg2. mls la nnt dyorg komplen2. so b4 kne sound baek stop j. xnk carik pasal. aik kami takowt ke? owh tak2.. juz sebagai org yg punya common sense dan able to tolerate, ktorang go for major la. xkan nk pentingkan diri. erm time masak hari2 tu, ad la jugak yg dtg tnya, kitorg msk ap, msk camner, siap maen rasa2 lg ap yg d masak. sedap kan? heeee

bab2 perkakas dapur plak, mmg kitorg xshare, kitorg letak stempat yg kitorg punya. ad ke nk share, stiap masa dyorg dok masak mnde alah, si bacon tu. kat dpur dy mmg lengkap dengan semua perkakas dan walaupun kitorg ad bwk periuk belanga sniri, ad jugak yg kitorg guna yg sane punya, sblom tu samak dulu la, pastu kitorg sorok. haha! erm yang xbes nyer ad gak skali tu dyorg nie guna pan kitorg. eeeeeeeeee geram gler kowt. sebb da sorok. d ulangi sorok. buleyh jugak dyorg amek! naseb guna wat goreng telur j. n laz day tu, pisau cumel kitorg gagal d kesan, ntah sape la plak guna,. sampai suda xjumpk. tensi2! pasrah j la.. T.T

bising: nie common thing. da mcm trade mark dyorg. kat mana2 pown bising. dr clv, sampai la stanthorpe nie, bising j keje. tgk tv kuat, gelak pown kuat. yg xbes nyer biler kitorg meriah sket lebeyh, dyorg pown sibuk nk menyibuk. kununnyer perli. tp ktorang xkesah, kitorg wat bising balik =D hehe. (ad kwn ramai bleyh la. kalau dok sorang dua, xd nye nk wat besar kpala).

my girlfriends!
without them, i nanges ok~


monopoly: nie antara menda plg bes kat cnie kowt selepas ping pong. d sebabkan internet sgt mahal, seminit sploh sen, dan mlm2 sgt buhsan. maka monopoly la jadik penghibur hati. sgt2 la bes ok~ tambah2 bila aku asek muflis dan berhutang dengan bank sampai xterbayar. spending time with my girlfriends. i miss it most! b4 nie maen j monopoly juz xd la maen kaw2 mcm baru nie, siap plan nk curik bwk balik lg. hehe. tp kami baek, xamek la~ nk bli la satu nnt. nk maen kat clv.



okai.. itu sahaja story pasal hostel n our journey to stanthorpe.

to be continued in part 2..

=)




7 comments:

sizukaDeboss said...

waaaaa bestnye:))

z.e.t.t.y said...

hee bes2..to get all those experiences..part bes dy ad jugak.. nanti~

Sidratul Muntaha said...

aku ingat ko gi indon hari tu. dah ko speaking indon kat blog aku masa bagi komen.haha...

Lain kali ko beli peti berkunci sorok pan korang.hehe...

banyak pengalaman ko dapat.Terima kasih sebab sharing di sini. :)

z.e.t.t.y said...

tu lah.. kiranya pergi sana mmg sesungguh hati kutip pengalaman la..

nie xmasok kes kerja kami lg.. lagi haru~ nnt ku story.

tima kaseh juga kerana sudi membaca entri yg meleret leret ini~

Lelaki Ini said...

besh2!

debudebanana said...

new south wales...ni tempat lahir aku nih...nnti satu hari kena p jugak!!

jeles3!!

z.e.t.t.y said...

haha djah.. hg xlahir la kat tempat aku p tu. cerok kat mana ntah. hg baby urban! hehe

linkwithin @>--

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...